Konyhai tárolás I.
Az előző cikkünkben már végig vettük a konyha elrendezését, most nézzük milyen tárolási lehetőségekkel gazdagíthatjuk.
Az első és legfontosabb, hogy minden eszköz abba a használati zónába kerüljön, ahol szükségünk lesz rá, ezzel megkönnyítjük a saját munkánkat. Cikk sorozatunkban végig vesszük a konyha fő állomásait, és tárolási lehetőségeit.
Ebben a fejezetben az első két állomást, a tárolást, és az előkészítést fogjuk kivesézni.
Hűtőszekrény és kamraszekrény
A hűtőszekrény lehet szabadon álló, vagy beépített. A konyha kialakításától is függ, hogy melyiket érdemes választani. Ha körbe van építve bútorral jobb ha beépíthetőt választunk, ha kevés a bútorzat, sokkal jobban mutat egy szabadon álló hűtőszekrény, viszont arra mindenképp ügyeljük hogy a megjelenése harmóniában legyen a többi konyhai géppel.
Rengeteg választási lehetőség van a, különböző funkciókat tekintve. Egy hűtőszekrény lehet egyfunkciós, vagy többfunkciós. Manapság már rengeteg funkció választható, a hagyományos hűtő-fagyasztó kombináción felül is, mint például a jégkocka vagy jégkása adagoló, gyorshűtés, gyorsfagyasztás, víz adagoló, bor tartó, led kijelző, nyitott ajtónál hangjelzés, és még sorolhatnám mennyi újdonságot rejteget számunkra az okos hűtők világa.
A hűtőszekrény típusa lehet:
- egyajtós
- két ajtós kombinált (alul fagyasztós/felül vagyasztós)
- pult alá építhető
- side by side
Beépített és szabadon álló kivitelben is kapható bármely típus.
Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a beépített hűtőszekrények, amik teljesen beleolvadnak a konyhába, ezzel egységesebbé téve az arculatot. A beépített hűtőszekrény frontjára kerül a bútorlap, a nyitást pedig egy speciális pánt biztosítja.
A Kamraszekrények terén is lehetünk igen kreatívak, hisz számtalan lehetőség tárul elénk a bútorvasalatok világában. Szinte bármely magasságban és szélességben kombinálható, a kosarak számát és típusát tekintve is rengeteg lehetőség közül választhatunk. Legkedveltebb márkák a Strong és a Vibo, e márkák számtalan kamraszekrénye megvásárolható szettben is, így laikusként is szempillantás alatt kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabbat.
Előkészítés
A második állomás, az előkészítés. A hűtőszekrényből és a kamraszekrényből ide pakolunk ki minden szükséges hozzávalót a főzéshez. Ez a terület lehetőleg legyen üres, ne használjuk egyéb konyhai gépek és eszközök tárolására. Úgy gondolom, hogy erről a fázisról nem érdemes sokat beszélnünk, hisz csak egy nagyon rövid ideig van szükségünk erre a munkaterületre.
A következő cikkkben a tisztítás és mosogatás fázisról fogok írni nektek, sok-sok izgalmas ötlettel fűszerezve